Bonus fra den tyske sygeforsikring (GKV)

steuererklaerung

En udbetalt bonus fra den tyske sygeforsikring for sundhedsfremmende aktiviteter må ikke mindske det skattemæssige fradrag.

Det tyske Finanzamt havde hidtil den opfattelse, at det drejede sig om en tilbagebetaling af sygekassebidrag, hvis en tysk sygeforsikring udbetalte et tilskud til deres medlemmers sundhedsfremmende aktiviteter. Rent skattemæssigt sænkede det derfor forsikringstagerens udgifter til sygekassebidrag.

Den tyske Bundesfinanzhof har nu i en dom fra 01.06.2016 (X R 17/15) fastslået, at bonusudbetalinger ikke automatisk må medføre en modregning i sygekassebidragene. Det skal undersøges, hvorfor sygeforsikringen har givet et tilskud.

Hvis sygeforsikringen har ydet tilskud til sundhedsfremmende aktiviteter, som forsikringstageren selv betaler, er der ifølge Bundesfinanzhof ikke tale om en erstatning af betalte sygekassebidrag. Bonus bliver betalt, fordi forsikringstageren selv betaler for sundhedsfremmende aktiviteter og har intet at gøre med basisforsikringen.

Derfor bør forsikringstagere, som har modtaget et tilskud fra deres sygekasse til sundhedsfremmende aktiviteter kontrollere deres tyske skat og i givet fald gøre indsigelse, hvis bonus er blevet modregnet.

tyskrevision | TR Steuerberater, 17.10.2016

Kontakt: Roman Guscharzek, Steuerberater, mail: rg(at)tyskrevision.com

Relaterede nyheder

Besøg af UCL Business Academy and Professionshøjskole Odense

Besøg af UCL Business Academy and Professionshøjskole Odense

Som led i deres besøgsrundtur i Nordtyskland var 31 lærere fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense på besøg hos tyskrevision den 18. august 2022. UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole er en videregående uddannelsesinstitution, som udbyder over 40...

læs mere
Skattelettelser planlagt

Skattelettelser planlagt

I maj fremlagde Forbundsministeriet for Økonomi og Energi (BMWi) i Tyskland et nøglespørgsmål til bureaukratilag III. Heraf fremgår følgende planlagte ændringer: - Forkortelse af opbevaringsperioden Opbevaringen af bilag skal i henhold til skat- og handelsret...

læs mere
Mere tid til selvangivelsen

Mere tid til selvangivelsen

Indtil videre udløb fristen for indberetning af selvangivelsen altid den 31.05. i det efterfølgende år. Med virkning fra 01.01.2019 blev disse frister forlænget med 2 måneder. Dette medfører, at indberetningsfristen for selvangivelsen 2018 slutter den 31.07.2019. For...

læs mere