Er de høje restskattetillæg i strid med den tyske forfatning?

Hvis man skal betale restskat i Tyskland, lægges der et ordentligt rentetillæg på 0,5% per måned oveni fra og med den 16. måned efter den oprindelige betalingsfrist.

Hvis en revision f.eks. efter fire år fastsætter en restskat, udgør renterne en stor del af af den sum, der skal betales.

Det er forståeligt, at rentetillægget, som er blevet fastslået i en periode med høje renter, fører til retssager i en fase med et lavt renteniveau.

Den tyske Bundesfinanzhof (BFH) har i en sag den 25.04.2018 udsat fuldbyrdelsen af betalingen af rentetillægget.

Domstolen begrundede afgørelsen med, at der er tvivl angående overensstemmelsen med forfatningen vedrørende rentetillægget fra 2015. Domstolen vurderer, at fastsættelsen af rentesatsen (0,5% per måned) er realitetsfjern og krænker lighedsprincippet (Art. 3 Grundgesetz). I betragtning af det fastlåste lave renteniveau, stemmer den lovformelige rentesats ikke overens med den økonomiske virkelighed.

BFH har i sin afgørelse anført, at der ved hjælp af moderne databehandling ikke er noget i vejen for at indføre en rentesats som tilpasser sig den respektive markedsrente.

Bayerns Ministerpræsident har den 04.07.2018 anmodet Bundesrat (tysk forbundsråd) om at sænke den månedlige rentesats fra 0,5% til 0,25% (sag nr. 324/18).

Det er endnu uvist, om anmodningen bliver godkendt eller afvist og om dette sker, inden den tyske forfatningsdomstol afsiger sin dom.

Vi holder dig opdateret om det videre forløb.

tyskrevision | TR Steuerberater, den 23. juli 2018
Kontakt: Roman Guscharzek, Steuerberater, mail: rg(at)tyskrevision.com

Relaterede nyheder

Skattelettelser planlagt

Skattelettelser planlagt

I maj fremlagde Forbundsministeriet for Økonomi og Energi (BMWi) i Tyskland et nøglespørgsmål til bureaukratilag III. Heraf fremgår følgende planlagte ændringer: - Forkortelse af opbevaringsperioden Opbevaringen af bilag skal i henhold til skat- og handelsret...

læs mere
Mere tid til selvangivelsen

Mere tid til selvangivelsen

Indtil videre udløb fristen for indberetning af selvangivelsen altid den 31.05. i det efterfølgende år. Med virkning fra 01.01.2019 blev disse frister forlænget med 2 måneder. Dette medfører, at indberetningsfristen for selvangivelsen 2018 slutter den 31.07.2019. For...

læs mere
Kassensicherungs- verordnung

Kassensicherungs- verordnung

Kassensicherungsverordnung- sådan et ord findes der kun i Tyskland Fra og med den 01.01.2020 er der ingen vej udenom. Fra den 01.01.2020 griber nu endeligt den tyske ”Kassensicherungsverordnung” som siger, at alle kassesystemer skal være certificeret såvidt, at en...

læs mere