2018: Tysk beskatning af værdipapirer ændrer sig (3/3)

Beskatningen af investeringer ændrer sig i Tyskland fra 2018. Få mere at vide om salgsbeskatning og om fonde købt før 2018

 

1. Salg
Hvis man har haft succes med at betale de rigtige skattebeløb for sine fonde, vil man sikkert også gerne gøre alt rigtigt ved et salg.
Principielt skal indehaveren af fondene selv udregne gevinsten ved et salg. Ved indenlandske depoter overtager de tyske banker dette og andelshaveren kan gå ud fra, at regnskabet er korrekt. Ved udenlandske depoter skal andelshavere selv udregne differencen mellem købs- og salgspris. De skattemæssige forudbetalinger mindsker dette beløb. Hvis man ikke selv løbende har kontrolleret og noteret alle transaktioner, er man som regel tvunget til at afsætte rigtig meget tid til udarbejdelsen af den tyske selvangivelse.
Det udregnede beløb mindskes alt efter fond med et fribeløb (f.eks. ved aktiefonde 30%, ved blandingsfonde 15%). Det nye beløb beskattes med den tyske Abgeltungsteuer – inklusive solidaritetstillæg er det 26,375%. På trods af alle mulige ændringer i beskatningen af værdipapirer, er den tyske Abgeltungsteuer endnu ikke afskaffet.

2. Fonde – tidligere indgåede aftaler
For alle, som ikke har ophævet deres aktiedepot per 31.12.2017 for at genopbygge det den 01.01.2018, er der overgangsregler:

2.a Fonde købt efter 2008 og før 2018
Overskud og tab, som er blevet realiseret indtil den 31.12.2017 bliver indtil denne dato beskattet efter den tidligere skattelovgivning. Skatten forfalder dog ikke den 01.01.2018, men først, når andelene bliver solgt. Derfor er det vigtigt at dokumentere de overskud, som er blevet realiseret før den 31.12.2017.

2.b Fonde købt før 2009
Hvis man har købt fonde før 2009, har man indtil nu nydt godt af skattebefrielsen. Dette er forbi fra og med 2018. Fondene gælder som solgt per 31.12.2017. Alle afkast indtil dette tidspunkt er skattefrie. Gevinster fra og med den 01.01.2018 beskattes. Dog har investorer med sådanne fonde et særligt skattefradrag på 100.000 EUR per person. Dette beløb er som regel tilstrækkelig højt, men det giver desværre ikke fritagelse for nøje dokumentation i skatteerklæringen.

tyskrevision | TR Steuerberater, den 18.01.2018

Kontakt:
Roman Guscharzek, Steuerberater, mail: rg(at)tyskrevision.com
Benjamin J. Feindt, Steuerberater & Partner, mail: bjf(at)tyskrevision.com

Relaterede nyheder

Tyskrevision on tour i Amsterdam

Tyskrevision on tour i Amsterdam

Sikke en weekend! En fredag i september, meget tidligt om morgenen, tog hele tyskrevision-teamet til Amsterdam for at deltage i årets firmaudflugt.  Efter en lang, men morsom bustur ankom vi om aftenen til vores fine hotel nær lufthavnen i Amsterdam og fyldte vores...

læs mere
Vi siger tak for 28 år sammen!

Vi siger tak for 28 år sammen!

I dag vil vi gerne dele en særlig begivenhed med jer, som har rørt os alle i virksomheden. Efter stolte 28 år i virksomheden gik vores Mariann i sidste måned på sin velfortjente pension. Mariann var ikke kun en fremragende medarbejder, men også en vidunderlig kollega...

læs mere