17.03.2014
Muligvis skærpelse af tyske regler for strafbefrielse ved selvanmeldelse af skatteunddragelse på vej

Skatteunddragelse i Tyskland er efter Uli Hoeness tiltale og dommen i sidste uge kommet i fokus igen. Reglerne for strafbefrielse ved selvanmeldelse bliver muligvis snart skærpet.

Den 27. marts 2014 forhandler forbundslandenes finansministre om yderligere sanktioner ved skatteunddragelse. Principielt er der enighed om, at der fortsat skal være strafbefrielse, hvis man selv indrømmer skattesviget. Dog skal reglerne skærpes.

For at opnå strafbefrielse, skal man p.g.a. en gældende forældelsesfrist på 5 år, hidtil indgive skatteerklæringer eller rettelser for de sidste 5 år. Ved en rettelse skal alle indtægter, som hidtil var blevet fortiet, angives til det tyske Finanzamt. Hvis det i forbindelse med anklagemyndighedernes og skattekontrollens undersøgelser senere viser sig, at angivelserne har været ufuldstændige eller udviser mangler, er anmeldelsen ugyldig og giver ingen strafbefrielse.

I meget grove tilfælde af skatteunddragelse ligger forældelsesfristen hidtil på 10 år.

Nyt diskussionsgrundlag:

  • Forlængelse af forældelsesfristen til 10 år
  • Fordobling af straffetillæg fra 5% til 10% oveni renterne for skattesvig, som ligger på 6% per anno

 

Dermed bliver straffemålet fordoblet. I slutningen af marts vil det vise sig, om ændringerne bliver gennemført. Hvis skærpelsen bliver aktuel, kommer den sandsynligvis til at gælde fra den 01. januar 2015.

CDU- og SPD-ledelsen har udtalt sig positivt om skærpelsen, så det er meget sandsynligt, at forslagene bliver accepteret. En lempelse ved anmeldelse af skatteunddragelse kan med stor sandsynlighed udelukkes. Hvis man i Tyskland vil lægge kortene på bordet, bør det gøres nu så længe de gamle regler gælder.

Benjamin Julius Feindt

Steuerberater

 

Roman Guscharzek

Dipl.-Finanzwirt

 

Relaterede nyheder

Besøg af UCL Business Academy and Professionshøjskole Odense

Besøg af UCL Business Academy and Professionshøjskole Odense

Som led i deres besøgsrundtur i Nordtyskland var 31 lærere fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense på besøg hos tyskrevision den 18. august 2022. UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole er en videregående uddannelsesinstitution, som udbyder over 40...

læs mere
Skattelettelser planlagt

Skattelettelser planlagt

I maj fremlagde Forbundsministeriet for Økonomi og Energi (BMWi) i Tyskland et nøglespørgsmål til bureaukratilag III. Heraf fremgår følgende planlagte ændringer: - Forkortelse af opbevaringsperioden Opbevaringen af bilag skal i henhold til skat- og handelsret...

læs mere
Mere tid til selvangivelsen

Mere tid til selvangivelsen

Indtil videre udløb fristen for indberetning af selvangivelsen altid den 31.05. i det efterfølgende år. Med virkning fra 01.01.2019 blev disse frister forlænget med 2 måneder. Dette medfører, at indberetningsfristen for selvangivelsen 2018 slutter den 31.07.2019. For...

læs mere