19.03.2014
En tysk vindmølle som drives af et dansk selskab er en filial

Hvis en virksomhed, der er bosat i udlandet, leverer ”Werkleistungen” eller andre ydelser til en virksomhed, der er bosat i Tyskland, så er det modtageren, der skal betale moms. Men hvornår gælder en virksomhed for at være hjemmehørende i indlandet?

Skattedomstolen i Münster har med en dom fra 05. september 2013 (Az. 5 K-1768/10-U) vedtaget, at udenlandske selskaber, som driver en vindmølle i Tyskland, også har en filial i Tyskland. Så efter gældende ret skal vindmøller behandles som filialer. Dette betyder, at udenlandske selskaber med vindmøller i Tyskland momsmæssigt ikke kan betragtes som en virksomhed, der er bosat i udlandet. Derfor bliver udenlandske selskaber regelbeskattet efter § 18 UStG og det betyder at fakturaer for strømleverance skal udstilles med 19 procent moms.

Dommen er anket ved Forbundsskatteretten (Bundesfinanzhof VR 41/13) og muligvis kommer den højere instans til en anden afgørelse. Hidtil har den tyske finansforvaltning ikke udtalt sig om dommen. Ved efterspørgsel meddeler Skattekontoret i Flensborg (Finanzamt Flensburg), at denne retspraksis ikke anvendes foreløbigt. Den videre udvikling er endnu uvist.

 

Birte Kütemann

Steuerberaterin

 

Relaterede nyheder