Midlertidig nedsættelse af tysk moms

Momssatserne i Tyskland reduceres til 16 procent og 5 procent fra den 01. juli til og med den 31. december 2020!

Med kabinetsbeslutningen fra den 12. juni 2020 er vejen klar for den midlertidige reduktion af momssatserne. Den normale momssats på 19 procent reduceres til 16 procent, og den reducerede momssats , som f. eks. gælder for fødevarer og bøger, reduceres fra 7 procent ned til 5 procent. Denne ændring er beregnet til at øge forbruget og dermed styrke økonomien.

Denne reduktion er ensbetydende med en stor administrativ byrde for både virksomhederne og den økonomiske administration (Finanzverwaltung) i Tyskland. Priser skal omregnes, kasseapparater skal omprogrammeres ligesom fakturaskabeloner skal tilpasses. Derudover at ændringen allerede gælder fra den 01. juli 2020. Der er ikke meget tid tilbage. Den tyske Forbundsdagen vil vedtage ændringen den 29. juni 2020. Så det giver mening at bygge videre på regeringens tilsagn, altså forberede sig på nedskæringen allerede nu og ikke vente på, at loven vedtages den 29. juni.

Hvornår gælder hvilke momssatser?

 • I princippet er momssatsen gældende fra det tidspunkt, hvor ydelsen leveres. Alle ydelser i perioden fra den 01.07. til og med den 31.12.2020 skal afregnes med den nedsatte momssats på enten 16 procent eller 5 procent.
 • Forudbetalinger:
  Hvis fakturaer til forudbetalinger blev udstedt med 19 procent, faktureres hele ydelsen til den nedsatte momssats på 16 procent.
 • Abonnementer og stående regninger:
  I tilfælde af abonnement eller stående faktura, f. eks. for leje, skal der foretages en korrektur for månederne juli til december 2020, da de nedsatte skattesatser skal bruges i denne periode.
 • En-procent-metoden:
  Der skal lægges særlig vægt på det månedlige vederlag for private ture med firmabiler med 1-procent-metoden i perioden fra juli til december 2020. Den nedsatte sats skal tages med i beregningen af momsen.
 • Byggearbejde:
  Tidspunktet for afslutning af den (delvise) ydelse er afgørende. Er dette f.eks. den 15.07.2020, gælder den lavere momssats allerede, selvom arbejdet blev påbegyndt tidligere. Hvis der er en definerbar delvis ydeevne, er den momssats gældende, der gælder, når den delvise ydelse er afsluttet. Færdiggørelse gives normalt, når den delvise ydelse er blevet accepteret.
 • Leveringer, især online køb:
  Eksempel: Bestilt online søndag den 28. juni 2020, leveret med post til kunden den 02. juli 2020: I tilfælde af en bevægelig levering er udførelsestidspunktet begyndelsen på transporten eller afsendelsen. Dette er tidspunktet for den bestemmende momssats. I eksemplet ovenfor vil det være tidspunktet, hvor bestillingen bliver sendt.

Hvis du har spørgsmål, eller hvis du vil have os til at hjælpe dig med implementeringen, så tøv ikke med at kontakte os. Vi svarer også gerne på forespørgsler om specifikke emner, for at finde den bedstmulige og hurtigste løsning for dig.

Janina Rochel, tyskrevision
jaro@tyskrevision.com

Relaterede nyheder