Arbejdsfordelingsordning (Kurzarbeit) og selvangivelse i Tyskland

Coronapandemien ramte ikke kun virksomheder, men selvfølgelig også medarbejdere.

Millioner af medarbejdere i Tyskland er blevet ramt af arbejdsfordelingsordningen og har i forbindelse med denne ordning modtaget udbetalinger.

Hvad mange ikke er opmærksomme på, er – at selvom udbetalingen under arbejdsfordelingsordningen er skattefri –  er den underlagt det såkaldte progressionsforbehold. Dette betyder, at denne indkomst øger skattesatsen for den skattepligtige indkomst.

Et lille eksempel for bedre forståelse:

En ugift medarbejder har en skattepligtig indkomst på 20.000 EUR i 2020 og modtager udbetalinger ifm. arbejdsfordelingsordningen på 12.000 EUR.

Skattesatsen for de 20.000 EUR ville egentlig være omkring 12%, hvilket ville betyde en skattebyrde på 2.400 EUR. Udbetalingerne ifm. arbejdsfordelingsordningen øger dog skattesatsen til ca. 18%, hvilket vil resultere i en skattebyrde på 3.600 EUR.

Ikke blot udbetalinger under arbejdsfordelingsordningen er underlagt progressionsforbeholdet, men også andre ydelser til kompensation for tabt løn, såsom:

  • Tillæg til udbetaling ifm. arbejdsfordelingsordningen
  • arbejdsløshedsdagpenge
  • sygedagspenge
  • ydelse ifm. konkurs
  • kompensation i henhold til infektionsbeskyttelsesloven
  • og flere

Enhver med ubegrænset skattepligt i Tyskland er forpligtet til at indberette en selvangivelse, hvis vedkommende har indkomst på over 410 EUR,  hvilken er underlagt progressionsforbeholdet.

For personer med begrænset skattepligt gælder i nogle tilfælde særlige regler for indberetning af selvangivelsen.

Ved yderligere spørgsmål er du velkommen til at kontakte os.

Roman Guscharzek, tyskrevision
rg@tyskrevision.com

Relaterede nyheder

Endnu en gang udnævnt til en fremragende arbejdsgiver 2024

Endnu en gang udnævnt til en fremragende arbejdsgiver 2024

Skatterådgivning er så meget mere end bare at jonglere med tal! Faktisk spiller den menneskelige side en stor rolle her. Hos tyskrevision lægger vi hjerte og sjæl i vores medarbejdere - de mennesker, der tager sig af vores kunders bekymringer hver dag. Og det betaler...

læs mere