Dobbelt husførelse dog fradragsberettiget for enlige?

Den nye rejseomkostningslov har været gældende siden 01.01.2014, den indeholder også forordningen om dobbelt husførelse.

Generelt gælder dobbelt husførelse kun, hvis den pågældende faktisk opretholder to husstande. For ugifte, der bor i en flergenerations husstand (med deres forældre), gælder følgende: “At have din egen husstand, kræver, at du har en lejlighed og et økonomisk bidrag til leveomkostningerne” (BMF-breve fra 24.10.2014 Rz.100).

Især økonomisk deltagelse kan være et ekskluderingskriterium (f.eks. for studerende).

Niedersachsens finansdomstol skal nu (for første gang) afgøre en sag i denne retning. I dette tilfælde havde den pågældende betalt et engangsbeløb på 1.200,00 EUR som grund for en månedlig omkostningsdeling på EUR 100,00 og en ekstra EUR 550,00 (fornyelse af vinduet) overført til forældrene.

Skattemyndighederne ville ikke anerkende denne økonomiske deltagelse, fordi en løbende deltagelse ikke kan opnås efterfølgende (med en engangsbetaling).

Finansdomstolen i Niedersachsen har nu afgjort (9 K 209/18), at der ikke kan pålægges nogen løbende omkostningsdeling hverken af lovens ordlyd eller lovbegrundelse. Betalingstidspunktet i løbet af året er derfor uden betydning. Da den pågældende også havde overskredet minimums-grænsen (10% af omkostningerne), kunne omkostningerne ved dobbelt husførelse derfor anerkendes.

Skattemyndigheden har mod denne beslutning indgivet en appel til Forbundsdomstolen (IV R 39/19).

I lignende tilfælde skal de registrerede henvise til dette nummer, og hvis skattemyndigheden ikke anerkender dette, skal man anmode om, at proceduren udsættes.

Hvis du har spørgsmål hertil, er du velkommen til at kontakte os.

Roman Guscharzek, tyskrevision
rg@tyskrevision.com

Relaterede nyheder

Bekræftelse af vores TR-filosofi

Bekræftelse af vores TR-filosofi

En firmaudflugt kan være mere end blot et kærkomment afbræk fra hverdagen på kontoret. Det kan være en mulighed for at arbejde sammen om virksomhedens filosofi og styrke båndet i teamet. I år gjorde vi netop det på vores firmaudflugt til Amsterdam.💡 Hvis du følger...

læs mere
Tyskrevision on tour i Amsterdam

Tyskrevision on tour i Amsterdam

Sikke en weekend! En fredag i september, meget tidligt om morgenen, tog hele tyskrevision-teamet til Amsterdam for at deltage i årets firmaudflugt.  Efter en lang, men morsom bustur ankom vi om aftenen til vores fine hotel nær lufthavnen i Amsterdam og fyldte vores...

læs mere
Vi siger tak for 28 år sammen!

Vi siger tak for 28 år sammen!

I dag vil vi gerne dele en særlig begivenhed med jer, som har rørt os alle i virksomheden. Efter stolte 28 år i virksomheden gik vores Mariann i sidste måned på sin velfortjente pension. Mariann var ikke kun en fremragende medarbejder, men også en vidunderlig kollega...

læs mere